Πρώτη χρήση ναυτικού πτυσσόμενου περισκοπίου έγινε το 1901 από τον εφευρέτη αυτού Σάιμον Λέικ με αρχικές ονομασίες: "ομνησκόπιο", ή "σκαλομνησκόπιο". Παράλληλα αναφέρεται και μια ιταλική εφεύρεση ένα χρόνο πριν που μάλλον είχε μείνει στο σχεδιασμό. Το πρώτο περισκόπιο άρματος μάχης εφευρέθηκε από τον Πολωνό Ροδόλφο Γκάντλαχ το 1936 που έφερε πολωνικό άρμα μάχης.

Click to get cool Animations for your MySpace profile

Η Ελλάδα του 2016 αναστενάζει στα συσσίτια...

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Να σταματήσει η αιματοχυσία, να ανοίξει ο δρόμος συνύπαρξης Ισραήλ - Παλαιστίνης


Όπως αμάχων αυξάνονται στη Γάζα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφωνεί καθετήρα σε υποτιθέμενη «εγκλήματα πολέμου»


Ένα αγόρι κοιτάζει μέσα από ένα σχολικό βιβλίο, όπως ο ίδιος κάθεται κάτω από τα ερείπια ενός σπιτιού καταστράφηκε κατά την ισραηλινή αεροπορική επίθεση στην πόλη Χαν Γιούνις. Φωτογραφία: UNICEF/NYHQ2014-0894/El Baba

23 του Ιούλη, 2014 - σήμερα Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για δήθεν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Συνάντηση σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, το Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα συμφωνώντας να στείλετε την ερευνητική ομάδα, με ψήφους 29 χώρες υπέρ, 17 αποχές και μόνη αρνητική ψήφο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την οποία καταδίκασε έντονα την αποτυχία του Ισραήλ να τέλος παρατεταμένη κατοχή της περιοχής.

Το Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις «εκτεταμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» που απορρέουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις από τις 13 Ιουνίου και απηύθυνε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Το Συμβούλιο καταδίκασε επίσης κάθε μορφή βίας κατά αμάχων, όπου αυτό συνέβη, όπως η δολοφονία των δύο ισραηλινών αμάχων ως αποτέλεσμα την εκτόξευση ρουκετών", σύμφωνα με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ( ΥΑ ).

Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο ζήτησε επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει αμέσως την κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και υπηρεσιών προς τον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας.

Navi Pillay, ο οποίος άνοιξε την ειδική συνεδρίαση, δήλωσε ότι η σημερινή είναι η τρίτη σοβαρή κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή κατά τη διάρκεια των έξι ετών που έχει γίνει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Όπως το 2009 και το 2012 "τα παιδιά, οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες" υποφέρουν περισσότερο.


Συνάντηση σε έκτακτη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για δήθεν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. UN / Violaine Martin

Kyung-Wha Kang, Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Αναπληρωτής Έκτακτης Βοήθειας του ΟΗΕ, δήλωσε ότι, δεδομένου ότι ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε επιχείρηση "Protective Edge" στις 7 Ιουλίου, πάνω από 600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας και ένα άλλο 3.504 τραυματίστηκαν . Επιπλέον, 28 Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένων των δύο πολίτες που αναφέρονται στο ψήφισμα του Συμβουλίου, σκοτώθηκαν.

«Στη Γάζα, 443 ή 74 τοις εκατό των θυμάτων είναι άμαχοι», δήλωσε ο κ. Kang. "Το ένα τρίτο των αμάχων που έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής είναι τα παιδιά. Ένα παιδί έχει σκοτωθεί κάθε ώρα στη Γάζα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών. "

Και οι δύο αξιωματούχοι λύπη ότι κάθε επτά-year-old κορίτσι και αγόρι στη Γάζα σήμερα έχει ζήσει ολόκληρη τη ζωή τους υπό πολιορκία, όπως η πιο πρόσφατη μάχες είναι η τρίτη μεγάλη σύγκρουση και την ανθρωπιστική καταστροφή, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από επταετούς αποκλεισμό του θύλακα.


Ένα παιδί έχει σκοτωθεί κάθε ώρα στη Γάζα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ημερών ", Kyung-Wha Kang, Βοηθός Γενικός Γραμματέας για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Αναπληρωτής Έκτακτης Βοήθειας του ΟΗΕ, δήλωσε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. UN / Violaine Martin

«Εγώ κατηγορηματικά να επαναλάβω σε όλους τους παράγοντες αυτής της σύγκρουσης ότι οι πολίτες δεν πρέπει να είναι στοχευμένες," είπε η κα Pillay. «Είναι επιτακτική ανάγκη ότι το Ισραήλ, η Χαμάς και όλες τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες να συμμορφώνονται αυστηρά με τις ισχύουσες προδιαγραφές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα."

Έχει υπογράμμισε τη σημασία της εφαρμογής των αρχών της διάκρισης μεταξύ των αμάχων και μαχητών και μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών στόχων, καθώς και της αναλογικότητας και προφυλάξεις κατά την επίθεση.

"Δεν τήρηση αυτών των αρχών μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής.


Σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στην πόλη της Ράφα, ένα παλαιστινιακό κορίτσι στέκεται στα ερείπια του σπιτιού της, καταστράφηκε σε μια αεροπορική επιδρομή (12 Ιουλίου 2014). Φωτογραφία: UNICEF/NYHQ2014-0911/El Baba

Απηύθυνε επίσης έκκληση για ένα τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και τόνισε ότι οι αξιόπιστες καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις προηγούμενες κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Γάζα πρέπει να ερευνώνται ως «μέχρι στιγμής, δεν έχουν".

Σημειώνοντας ότι Γενικός Γραμματέας Ban Ki-moon ήταν παρόν στην περιοχή, ελπίζοντας να ενισχύσει την υποστήριξη για κατάπαυση του πυρός, η κα Pillay είπε ότι ελπίζει ότι τα μέρη θα ανταποκριθούν θετικά, αλλά προειδοποίησε ότι η ειρήνη μπορεί να αρχίσει μόνο με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και στην πλήρη υλοποίηση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση.
"Όλα αυτά τα νεκρούς και ακρωτηριασμένους πολίτες πρέπει να βαρύνει τις συνειδήσεις όλων μας. Ξέρω ότι το βάρος σε μεγάλο βαθμό από τη δική μου », είπε, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για την προστασία των αμάχων μέχρι στιγμής έχουν« άθλια αποτυχίες ».



Μια νεαρή κοπέλα περιμένει να περάσουν στην Αίγυπτο με την οικογένειά της κλαίει στο Ράφα Border Crossing στη νότια Γάζα. Η Αίγυπτος άνοιξε το πέρασμα για να επιτρέψει στους τραυματισμένους Παλαιστινίους να λάβουν θεραπεία. Φωτογραφία: UNICEF/NYHQ2014-0902/El Baba

«Πιο ισχυροί φορείς, όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας, και τα μεμονωμένα μέλη με σοβαρές επιρροή των μερών σε αυτή τη φοβερή και ατελείωτη σύγκρουση, πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα από ό, τι έχουν κάνει μέχρι τώρα για να φέρει αυτή τη σύγκρουση στο τέλος μια για πάντα," προέτρεψε.

Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις της για τον αποκλεισμό της Γάζας πρέπει να αρθεί. Ο αποκλεισμός, που έχει καταστρέψει την οικονομία της περιοχής, έχει οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά ανεργίας και την αυξανόμενη εξάρτηση από τη διεθνή βοήθεια.

Ο τελευταίος γύρος των συγκρούσεων έχει διαταραχθεί υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς και της ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας Plant Power που έκλεισε χθες.


Ταμείο για τα Παιδιά των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF) ανέδειξε η αρνητική επίδραση της βίας στα παιδιά έχει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Φωτογραφία από Σαρίφ Σαρηαν

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε επίσης από Makarim Wibisono, του Ειδικού Εισηγητή για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο οποίος μίλησε εξ ονόματος της Επιτροπής Συντονισμού Ειδικών Διαδικασιών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σημείωσε ότι εκτός από την σκοτώνει ανθρώπους, οι μάχες είχαν καταστραφεί τα σπίτια αφήνοντας αρκετές χιλιάδες οικογένειες αστέγων. Την ίδια στιγμή, ο κ. Wibisono τόνισε ότι το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αντιστέκεται στην κατοχή δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την έναρξη των χιλιάδων ρουκέτες και όλμους που κατευθύνονται εναντίον ισραηλινών αμάχων.

Τουλάχιστον 2.000 ρουκέτες και όλμους φέρεται να απολύθηκε προς το Ισραήλ από νωρίτερα αυτό το μήνα, σύμφωνα με το Γραφείο για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων ( OCHA ).


Δύο παιδιά στέκονται μπροστά από ένα σπίτι που ανακοίνωσε η αστυνομία καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Maghazi προσφυγικό καταυλισμό στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. UN Photo / Σαρίφ Σαρηαν

Εν τω μεταξύ, πάνω από 2.900 στόχους στην Παλαιστίνη κόπηκαν κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε.

Οι μάχες ανάγκασαν περίπου 118.000 Παλαιστίνιους να αναζητήσουν καταφύγιο σε 77 σχολεία από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή, Διευθυντής της UNRWA Νομικών Θεμάτων, Lance Bartholomeusz, είπε το Συμβούλιο.

Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 6 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας, και να διπλασιάσει την κορυφή στην UNRWA καταφύγια κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης 2008-2009, ο κ. Bartholomeusz είπε.

Οι άμαχοι στη Γάζα δεν έχουν ασφαλές μέρος για να πάει με 44 τοις εκατό της γης κηρυχθεί «ζώνη no-go» από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το OCHA.
Οι εγκαταστάσεις της UNRWA δεν έχουν ανοσία στην καταστροφή. Τουλάχιστον 18 ιατρικές εγκαταστάσεις, περιλαμβάνουν οι πέντε UNRWA κλινικές υγείας έχουν πληγεί από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς. Επιπλέον, τουλάχιστον ένα σχολείο χτυπήθηκε τη Δευτέρα και μόνο, στη συνέχεια, για δεύτερη φορά την Τρίτη, των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ πήγε να επιθεωρήσει τη ζημιά.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για 115 εκατομμύρια δολάρια και οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί αναμένεται να εκδώσει μια πλήρη πλατφόρμα του Flash προσφυγών εντός των προσεχών ημερών, η κα Kagan δήλωσε.